Koirien lisääntyminen

Koiran esikiima kestää yleensä reilun viikon, tänä aikana moni narttu ei anna uroksen astua. Varsinainen kiima, jolloin narttu hyväksyy astumisen, kestää parista päivästä viikkoon. Kiimaan liittyvä vuoto kestää normaalisti 2-5 viikkoa. Joillain vuoto voi olla hyvin niukkaa, tuskin havaittavissa. Osa nartuista saattaa vuotaa vielä astutuksen tai siemennyksen jälkeen pari viikkoa ja vuoto voi olla hyvin runsastakin. Tämä on usein normaalia, mutta jos vuoto muuttuu märkäeritteeksi tai nartun yleisvointi ei ole hyvä, tulee tarkastaa tilanne märkäkohdun varalta.

Osalla nartuista kiiman kesto ja ovulaation ajoittuminen poikkeavat rodulle tyypillisestä keskimääräisestä. Narttu saattaa myös hyväksyä astumisen hedelmöittymisen kannalta väärään aikaan, joilloin tiinehtymistä ei tapahdukaan.

Kiimakontrollissa selvitetään vaginan irtosolunäytteen ja veren progesteronikäyrän avulla ovulaatioajankohta, joilloin astuttaminen voidaan ajoittaa oikealle päivälle. Oikein ajoitettuna yksikin astuminen riittää, jos uroksen sperman laatu on riittävä. Kiiman etenemisestä riippuen tarvitaan 1-3 käyntiä ovulaatioajankohdan selvittämiseksi astutusta varten. Tehtäessä keinosiemennys pakastespermalla kiiman etenemistä seurataan pidempään (usein 3-5 käyntiä), jotta keinosiemennyksen ajankohta on optimaalinen.

Ensimmäisen kiimakontrollin aika on noin viikko juoksuvuodon alkamisesta. Jos nartulla on poikkeuksellisen lyhyt kiima, voidaan ensimmäinen aika varata jo aiemmin. Hyvin pitkäkiimaisilla puolestaan usein riittää ensimmäisen ajan varaaminen 10-12 pv juoksuvuodon alkamisesta.

Kiimakontrollin yhteydessä tarkastetaan tarvittaessa astumisen ja synnytyksen estävät poikkeavat rakenteet.

Tyypillisiä syitä nartun tyhjäksi jäämiselle ovat väärä astutusajankohta, astutuksen epäonnistuminen, uroksen heikko sperman laatu, ovulaatiohäiriöt, hormonaaliset häiriöt, tulehdukset ja alkioiden varhaiskuolemat.

Hedelmällisyysongelmien syitä selvitetään mm. vaginan irtosolunäytteen ja tähystämisen, hormonimääritysten, bakteeriviljelyn sekä ultraäänitutkimuksen avulla.

Paras ajankohta ongelmien selvittämiselle on kiiman aikana, sillä tällöin mm. kohdun muutokset ovat parhaiten nähtävissä.

Ultraäänitutkimukseen tultaessa suositellaan 12 tunnin paastoa, vettä saa olla normaalisti tarjolla. Koira käytetään myös hyvin tarpeillaan, jotta suoliston sisältö ei häiritse tutkimusta.

Nartun tiedot aiemmista astutuksista, mahdollisista sairauksista ja lääkityksistä olisi hyvä ottaa mukaan selvitettäessä ongelman syytä.

Tyypillisiä syitä uroksen hedelmällisyysongelmille ovat heikko lipido, kokemattomuus, tuki- ja liikuntaelinten kiputilat ja sperman laadun ongelmat.

Sperman laadussa on suuria eroja eri rotujen ja yksilöiden välillä. Jos narttuja jää useampi tyhjäksi, kannattaa tarkistaa uroksen sperman laatu. Spermasta tutkitaan siittiömäärä, liikkuvuus ja tarvittaessa tehdään morfologinen tutkimus, jossa selvitetään siittiövikojen tyyppi ja määrä.

Spermatutkimusta varten mukaan tarvitaan kiimainen narttu, jotta ejakulaatio onnistuu ja näytteestä saadaan luotettava eli aika kannattaa varta saatavilla olevan nartun aikataulun mukaan.

Uroksen tiedot aiemmista astutuksista, mahdollisista sairauksista ja lääkityksistä olisi hyvä ottaa mukaan selvitettäessä ongelman syytä.

Keinosiemennettävän nartun kiiman vaihe on aina ensin selvitettävä. Keinosiemennys voidaan tehdä vaginaan tai kohtuun. Jos nartun kiima on jo pitkällä tai jos käytetään jäähdytettyä tai pakastettua spermaa, tai sperman laatu on muuten heikompi, tehdään keinosiemennys aina kohtuun.

Omaeläinsairaala Mevetissä voidaan tehdä sperman keräys ja keinosiemennys tuorespermalla vaginaan, jos normaali astutus ei onnistu muusta kuin kiimakiertoon tai sperman laatuun liittyvästä syystä. Muita syitä voivat olla uroksen tai nartun käytökseen liittyvät seikat tai esimerkiksi uroksen hyppäämistä estävä kipu tai ongelma.

Tuorespermalla siemennettäessä uroksen ja nartun on oltava yhtä aikaa paikalla. Mitään erityisvalmisteluita ei tarvita.