Hammashoidot

Suun ja hampaiden sairauksista tavallisimpia ovat plakin kertyminen, ientulehdus, sekä hammaskiven kertyminen. Yli 3-vuotiailla lemmikeillä 70 %:lla kissoista ja 85 %:lla koirista on plakin ja hammaskiven aiheuttamia suun- ja hampaiden sairauksia.

Punoittavat ikenet, pahanhajuinen hengitys ja hampaan pinnalla näkyvä hammaskivi ovat merkkejä siitä että lemmikin suu kannattaa tarkastuttaa vastaanotolla.

Hammaskiven ja plakin poistamista varten eläin nukutetaan. Koska plakkia ja hammaskiveä on usein hampaiden kaikilla pinnoilla, hampaiden väleissä ja taimmissa poskihampaissa edellyttää suun kunnollinen puhdistaminen aina yleisanestesiaa.

Hammaskiveä poistetaan ultraäänilaitteella ja käsi instrumenteilla. Hammaskiven poiston jälkeen hampaiden kiillotetaan ja ikenet hampaat pyyhitään tarkoitukseen sopivalla suun desinfiointiaineella.

Myös iäkkäiden, muita perussairauksia sairastavien lemmikkien suuhygienista tulee pitää huolta. Tallaisia ovat esimerkiksi sydänvikaiset lemmikit. Sydänvikaisen lemmikin olisi hyvä käydä vastaanotolla terveystarkastuksessa ennen suun puhdistus ajan varaamista.

Hammashoitoja tehdään lähes kaikille lemmikkieläimille; koirille, kissoille, kaneille, marsuille ja siileille.

Hammashoidot tehdään aina nukutuksessa jotta potilas pysyy aloillaan ja hammastoimenpiteen tekeminen onnistuu. Nukutus valitaan yksilöllisesti huomioiden eläinlaji, eläimen ikä, rotu ja mahdolliset muut perussairaudet. Nukutusta valvoo eläinlääkäri ja pieneläinhoitaja apunaan nykyaikaiset anestesianvalvontalaitteet.

Ikä ei ole este hammashoitoihin ja nukutukseen, päinvastoin. On erittäin tärkeää, että vanhusten suu pidetään terveenä, sillä tulehdukset suussa saattavat levitä muualle elimistöön, kuten sydämeen ja munuaisiin. Jatkuva kipu suussa saattaa heikentää eläimen elämänlaatua oleellisesti.

Eläimet näyttävät melko harvoin oireita hammaskivusta, vaikka hammasta särkisikin. Siksi on tärkeää, että suun ja hampaiden terveyttä seurataan säännöllisesti eläinlääkärikäynneillä. Joskus oireita ovat pahan hajuinen hengitys, ikenen, kuonon tai posken turvotus, punaiset tai verta vuotavat ikenet tai syömättömyys.

Hammaskiveä esiintyy sekä kissoilla että koirilla ja se on hyvin tavallista. Hammaskivi näkyy kellertävän ruskeana hampaan ienrajassa ja ien siltä kohdin on usein punainen eli tulehtunut. Hammaskiveä kertyy ensin yläposkihampaisiin P4 ja kulmahampaisiin. Hammaskiven määrään vaikuttaa eläimen rotu ja koko sekä sen ruokailutottumukset ja lisäksi se, harjataanko eläimen hampaita kotona.

Hammaskivi tulisi poistattaa eläinlääkärissä, sillä plakki ja hammaskivi aiheuttavat ientulehdusta. Joillakin eläimillä, kuten tyypillisesti pienikokoisilla koirilla ientulehdus voi pahentua ja johtaa vakavampaan hampaan vieruskudostulehdukseen, jossa ientulehdus jatkuu syvempiin kudoksiin aiheuttaen syviä ientaskuja ja juuripäätulehduksia ja hampaat voivat ruveta heilumaan. Joskus tulehdus voi edetä leukaluuhun ja ylähampaista nenäonteloon asti aiheuttaen ns. oronasaalifistelin eli yhteyden juurenpäästä nenäonteloon. Tämä voi oireilla niiskutuksena tai sierainvuotona.

Hammaskivi puhdistetaan ultraäänilaitteella, joka tärisyttää pienenpienellä liikkeellä hammaskiven irti hampaan pinnalta kiillettä vaurioittamatta. Laitteesta tulee runsaasti vettä, jota tarvitaaan jäähdytykseen, ettei hammas kuumenisi . Tämän takia eläimet nukutetaan aina hammaskiven puhdistusta varten, ja intuboidaan, eli henkitorveen laitetaan hengitysputki, jota pitkin eläin saa happea ja nukutuskaasua. Täten hengititystiet pysyvät vapaina, mikä on eläimelle turvallisempaa. Eläin ei myöskään tunne kipua nukutuksessa.

Hammaskiven puhdistuksen jälkeen kaikki hampaat tarkastetaan ja lopuksi kiillotetaan kiillotustahnalla , jotta loputkin plakit saadaan poistettua ja hampaan pinta ei jää karheaksi.

Koirien tavallisimpiin hammashoitoihin kuuluvat hammaskiven puhdistus ja plakin poisto, hammastarkastukset, hampaiden ja koko suun röntgenkuvaukset. Mikäli eläimellä todetaan parodontiitti, eli hampaiden vierukudostulehdus, saatetaan tulehtuneita hampaita joutua poistmaan. Joskus parodontiitin hoito edellyttää usean hampaan poistoa.

Mikäli pennun maitohampaat eivät irtoa itsestään voidaan ne joutua poistamaan eläinlääkärissä. Maito alakulmahampaiden poisto hyvin nuorena voi olla osa koiran tai kissan purentavian hoitoa. Näin pysyville alakulmahampaille saadaan lisää tilaa puhjeta ja kasvaa oikeaan asentoon.

Purentavikojen hoidoissa tärkeää on suunnittelu, kotihoito (hampaiden painelu, pallot yms.)ja maitohampaiden poisto ajoissa. Mikäli purentavika säilyy pysyvissäkin hampaissa, on vaihtoehtoja hampaiden lyhennys ja paikkaus ( pulpa-amputaatio), ienplastia ja hammasjatkeet, hampaan poisto ja joskus tarvittaessa oikomishoidot.

Tapaturmaiset hammasmurtumat ovat koirilla verrattain tavallisia. Katkenneita hampaita ei läheskään aina tarvitse poistaa, vaan ne voidaan juurihoitaa tai paikata. Katkenneet ja kuluneet hampaat tutkitaan ja hoito suunnitellaatapauskohtaisesti yhdessä omistajan kanssa. Koirilla joskus tavattavia pinnallisia kiillevaurioita voidaan paikata.

Karies eli reikiintyminen on koirilla harvinaisempaa, mutta reikiä havaitaan toisinaan, jos koiran ruokavalio sisältää runsaasti sokeria. Reikiintyneet hampaat tulee paikata tai hammas juurihoitaa.

Kissojen tavallisimpiin hammashoitoihin kuuluvat hammaskiven puhdistus ja plakin poisto, hammastarkastukset, hampaiden ja koko suun röntgenkuvaukset.

Kissoilla tavallisin hammassairaus on hammasresorptiot eli hampaiden syöpymät (FORL). Tällöin hampaisiin kehittyy kivuliaita syöpymiä/reikiä, yleensä lähelle ienrajaa. Hampaat tutkitaan ensin röntgenkuvaamalla. Hoitona on vaurioituneiden hampaiden poisto tai kruunuamputaatio.

Kanien ja jyrsijöiden hammasongelmien oireita ovat syömisvaikeudet tai syömättömyys.

Mikäli eläimellä on vaikeuksia ottaa ruokaa suuhunsa, ruoan pureskelu on vaivalloista tai eläin ei halua syödä mitään kovaa kannattaa suun ja hampaiden kunto tarkistuttaa eläinlääkärillä.Usein syömisvaikeudet johtuvat poskihampaiden liikakasvusta josta seuraa ns. hammaspiikkejä. Hammaspiikit poistetaan hammasporalla ja hiotaan tasaiseksi eläimen ollessa nukutettuna. Hammaspiikkien muodostuminen voi johtua purentaviasta jonka vuoksi hampaat eivät kulu normaalisti. Purentavikaisen kanin / jyrsijän hampaita voidaan joutua hiomaan tiheään.