Ihosairaudet

Tavallisimpia lemmikkien ihosairauksia ovat erilaiset bakteerien, hiivan tai harvinaisemmin sienten aiheuttamat ihotulehdukset, ulkoloiset (täi, kapi, hilsepunkki ja sikaripunkki), sisäeritysrauhasten häiriöistä johtuvat oireilut, allergiset ja atooppiset oireet ja ihon toimintahäiriöt. Harvinaisempia sairauksia ovat esimerkiksi erilaiset autoimmuunisairaudet.

Ihotautien tutkiminen vaatii huolellisen esitietojen keräämisen ja yleistutkimuksen. Hoidon ja tutkimuksen kannalta tärkeitä esitietoja ovat mm. eläimen ruokavalio, elinympäristö sekä aiemmat lääkitykset ja hoitokokeilut.

Oireiden syyn selvittämiseksi tutkitaan ihon muutoksia ja otetaan raapenäytteitä ja pintanäytteitä sekä trikogrammeja, jotka tutkitaan Mevetin omassa laboratoriossa. Tulosten perusteella voidaan aloittaa välitön hoito. Joskus diagnoosiin pääseminen edellyttää lisätutkimuksia, kuten verinäytteitä, sieni- tai bakteeriviljelyn tekemistä tai ihosta otetuttujen koepalojen tutkimista.

Toistuvissa ja kroonisissa ihosairauksissa etsitään oireille taustasyytä. Hormonaalisia ja umpieritysrauhasten sairauksia tutkitaan verinäytteiden ja erilaisien rasituskokeiden avulla sekä tarvittaessa ultraäänitutkimuksin. Ruoka-aineallergian toteamiseksi käytetään eläinlääkärin avulla suunniteltua eliminaatiodieettiä. Atopiaoireiden syytä voidaan selvittää verinäytteestä tehtävillä testeillä.

Ihosairauksien hoito perustuu välittömien oireiden, kuten kutinan ja ihotulehduksen hoitoon, sekä niille mahdollisesti altistavan sairauden hoitoon. Hoitoon kuuluu yleensä pitkä lääkekuuri, erilaiset lääkeshampoopesut sekä paikallishoitovalmisteet. Lisäksi hoitoon yhdistetään tarvittaessa ihon kuntoa tukevia lisäravinteita, kuten välttämättömiä rasvahappoja. Hoidon tehoa seurataan kontrollikäynnein.

Ruoka-aineallergian hoito perustuu allergisoivan ruoka-aineen välttämiseen. Atopian hoidossa allergisoivan tekijän, kuten huonepölyn tai siitepölyn välttäminen ei kuitenkaan ole mahdollista. Tällöin hoitona voidaan käyttää mm. siedätyshoitoa.

Umpieritysrauhasten sairaudet ja autoimmuunisairaudet voivat vaatia jatkuvaa lääkitystä. Hoidon onnistumista seurataan kontrollikäynneillä oireiden ja verinäytetulosten perusteella. Hormonaalisiin häiriöihin käytetään joskus myös leikkaushoitoa, kuten kastraatiota.

Ihosairauksien hoito on pitkäjännitteistä ja usein säännöllisiä kontrollikäyntejä vaativaa hoitoa. Hoidon onnistumisen kannalta oleellista on lemmikin omistajan ja eläinlääkärin välillä vallitseva hyvä hoitosuhde ja sitoutuminen hoitoon.