Kanien ja jyrsijöiden sairaudet

Kanit ja pienet jyrsijät ovat saaliseläimiä, joten ne pyrkivät salaamaan vammansa tai sairautensa, etteivät joutuisi petojen hyökkäyksen kohteeksi. On erityisen tärkeää, että omistaja osaa tulkita lemmikkinsä käytöstä ja tunnistaa sairauden merkit. Yleensä sairas eläin yrittää piiloutua ja lakkaa liikkumasta aktiivisesti, jolloin omistaja ei välttämättä heti huomaa oireita. Sairas eläin saattaa menettää ruokahalunsa ja lopettaa syömisen. Myös ulosteiden ulkonäön tai koostumuksen muuttumiseen tai niiden täydelliseen puuttumiseen pitäisi reagoida heti. Muita huolestuttavia merkkejä ovat mm. karvapeitteen laadun huononeminen, silmien rähmiminen, peräpään karvojen sotkuisuus tai kivun merkit, kuten hampaiden narskuttelu, usein toistuva haukottelu tai selän köyristäminen. Syömättömän ja paikallaan kyyhöttävän pienen lemmikin pitäisikin saada välittömästi hälytyskellot soimaan omistajansa mielessä.

Tavallisimpia ongelmia kaneilla ja jyrsijöillä ovat hampaiden ja ruoansulatuskanavan sairaudet, joista tyypillisimpiä ovat liian pitkiksi kasvaneet hampaat, ruoansulatuskanavan hidastunut toiminta ja mahdollinen suolitukos sekä ripuli. Valitettavasti tällaiset sairaudet voivat olla kohtalokkaita, jos niihin ei puututa riittävän nopeasti. Ensimmäisiä merkkejä ongelmista ovat yleensä muutokset lemmikin ruokahalussa ja ulosteen koostumuksessa. Eläin voi kieltäytyä syömästä kuitupitoista heinää tai täysrehua, vaikka helposti sulava tuoreruoka maistuisikin vielä. Papanoiden koko pienenee tai vaihtoehtoisesti uloste muuttuu ripuliksi. Tilanteen edetessä eläin lakkaa kokonaan syömästä ja juomasta ja muuttuu vaisuksi ja apaattiseksi. Kaneilla ja pienillä jyrsijöillä on hyvin nopea aineenvaihdunta, eivätkä ne kestä paastoa. Jos eläin ei ole syönyt tai ulostanut noin vuorokauteen, se on syytä viedä eläinlääkärin tutkittavaksi ensi tilassa.

Eläinlääkärissä lemmikin hampaat tarkastetaan ja ylikasvaneita hampaita voidaan mm. hioa nukutuksessa lyhyemmiksi. Ruoansulatusongelmissa hoidon kulmakivenä on tavallisesti riittävä nestehoito, koska syömättömyydestä tai ripulista kärsivä eläin on yleensä kuivunut. Ruoansulatuskanavan toimintaa voidaan tukea myös ruokkimalla eläintä ruiskulla suoraan suuhun, jos se ei itse syö tai juo. Lisäksi eläimelle saatetaan antaa sairaudesta riippuen joko antibioottia tai suoliston toimintaa nopeuttavaa lääkettä sekä kipulääkettä.

Muita kaneilla ja jyrsijöillä esiintyviä tauteja ovat erilaiset iho-, silmä-, hengitystie- ja virtsaelinsairaudet, jotka vaativat lähes poikkeuksetta eläinlääkärin hoitoa. Ihosairauden merkkejä ovat mm. karvojen lähteminen, ihon punoitus ja kutina. Hyvin yleinen iho-ongelma kaneilla ja marsuilla on ulseratiivinen pododermatiitti eli tassutulehdus, joka voi olla hyvin kivulias ja hankaloittaa eläimen liikkumista. Silmäsairaudet oireilevat kyynelvuotona, silmien rähmimisenä, punoituksena tai siristelynä. Ongelmien aiheuttajana voi olla kyynelkanavan tukkeutuminen, hammassairaudet tai silmätulehdus. Hengitystiesairaudet voivat paikallistua ylempiin hengitysteihin tai keuhkoihin. Oireina ilmenee aivastelua, sierainvuotoa, hengityksen rohisemista ja vaikeutunutta hengitystä, jolloin eläin avustaa hengitystä vatsalihaksilla pumppaamalla. Keuhkojen tilannetta voidaan arvioida röntgenkuvauksella, ja vakavat hengitystietulehdukset vaativat tehokasta hoitoa ja joskus lisähapen antamista. Tavallisimpia virtsaelinten ongelmia puolestaan ovat virtsakivet, virtsan sakkaisuus ja pidätyskyvyttömyys. Nämä voivat ilmetä lisääntyneenä virtsaamistiheytenä, epänormaalin värisenä virtsana ja sotkuisena, virtsan tahrimana takapäänä. Virtsaelinsairauksien diagnosoinnissa käytetään apuna röntgenkuvausta ja esimerkiksi virtsakivet voidaan poistaa rakosta leikkauksella.

Lisäksi kaneille ja jyrsijöille eläinlääkärissä suoritettavia toimenpiteitä ovat mm. erilaiset leikkaukset, kuten kastraatiot ja sterilaatiot, haavahoidot, kynsien leikkaus sekä murtumien korjaus.