Kasvainsairaudet

Sana kasvain herättää usein pelkoa omistajassa vaikka kasvainsairaudet ovat kovin yleisiä erityisesti vanhemmilla eläimillä. Kasvaimet jaetaan hyvänlaatuisiin ja pahanlaatuisiin kasvaimiin, joiden hoitotapa ja ennuste voi vaihdella voimakkaasti. Hyvänlaatuiset kasvaimet eivät lähetä etäispesäkkeitä, mutta voivat vaivata paikallisesti. Pahanlaatuisuuden merkki on kyky levitä myös muualle elimistöön kuten keuhkoihin, maksaan tai imusolmukkeisiin. Käyttäytymiseen vaikuttaa mm. kasvaimen sijainti sekä mistä kudostyypistä kasvain on alun perin lähtenyt kehittymään.  Osa kasvaimista on parannettavissa oikein suoritetulla leikkauksella, toisiin taas saattaa lääkehoito olla oikea terapia.

Kasvainten hoidossa tärkeä askel on tyypittää kasvain ennen hoitoa. Kasvaimesta voidaan ottaa neulalla solunäyte (sytologia), josta saadaan useimmiten selvitettyä kasvaimen kudostyyppi sekä onko se hyvän- vai pahanlaatuinen tai kenties täysin ei-kasvaimellinen uudismuutos.  Solunäytteen otto onnistuu yleensä helposti myös hereillä olevalta eläimeltä. Tietyissä tapauksissa vaaditaan kuitenkin varsinainen koepala (biopsia), jotta voidaan päätellä miten kasvain tulee hoitaa. Pahanlaatuisten kasvainten hoidossa selvitetään myös mahdollinen levinneisyys RTG kuvien tai ultraäänitutkimuksen avulla.  Tarvittaessa voimme lähettää potilaan myös MRI tai CT kuvaukseen.

Klinikallamme voidaan hoitaa kasvainpotilaita solusalpaajahoidoilla sekä suorittaa vaativia kasvainten poistoja. Yleisimpiä solusalpaajahoidoilla hoidettavia sairauksia ovat imukudossyöpä (lymfooma) sekä mastsolukasvainten hoito leikkauksen tukihoitona.  Solusalpaajahoitoja käytettäessä tärkein kriteeri on, että lemmikin elämänlaatu pysyy hyvänä, joten ihmisillä tavattavia voimakkaita sivuvaikutuksia nähdään vain harvoin. Leikkaushoidoissa meillä on valmiudet suorittaa isojenkin kasvainten poistoja ihosiirteiden tai ihofläppien avulla.  Leikkaushoidoissa paras mahdollisuus täydelliseen parantumiseen on ensimmäisessä leikkauksessa – hoidon onnistumisen kannalta on siis parempi malttaa odottaa tyypitystuloksia ja sen avulla mahdollistaa oikean leikkaustavan valinta jo heti ensimmäiseen leikkaukseen ennemmin kuin vain poistattaa kasvain mahdollisimman nopeasti.