Kirurgia

Klinikallamme tehdään sekä tavanomaisia että vaativia pehmytosakirurgisia leikkauksia.

Noudatamme korkeatasoisia anestesia- ja leikkaussalikäytäntöä myös päivittäiskirurgiassa kuten sterilaatioissa, kastraatioissa ja hyvin rajoittuneiden ihokasvainten poistossa. Leikkaus-salimme valvontalaitteineen ovat nykyaikaiset. Jatkuvan koulutuksen ja suuren kirurgisen potilasmäärän vuoksi leikkausalihenkilökunnan toiminta on muokkautunut saumattomaksi ja käytännöt hioutuneet toimiviksi haastavimmissakin tilanteissa. Päivittäiskirurgisia toimenpiteitä suorittavat kaikki klinikkamme eläinlääkärit.  Potilaan tarpeen jostain syystä niin vaatiessa voimme kuitenkin siirtää hoidon erityisesti kirurgiaan perehtyneelle eläinlääkärille.

Tavanomaisia leikkauksia ovat mm.

 • narttukoiran/kissan sterilointi
 • uroskoiran/kissan kastrointi
 • eksoottisten eläinten kastrointi/sterilointi
 • märkäkohdun poisto
 • pienten kasvainten poistot  (iho, nisät, silmäluomet)
 • virtsakivien poisto
 • pienet amputoinnit  (varvas, häntä)
 • verikorvaleikkaus
 • mahalaukun ja suoliston vierasesineleikkaukset
 • mahalaukun torsioleikkaus

Klinikallamme on myös vatsaontelon tähystysleikkaukset mahdollistava laparoskopiavälineistö sekä mahdollisuus jatkaa kasvainhoitoja tarvittaessa lääkkeellisesti leikkauksen jälkeen.

Luu- ja nivelkirurgian erikoisvarustellussa leikkaussalissamme teemme lähes kaikkia ortopedisiä leikkauksia. Ortopedimme jatkokouluttautuvat jatkuvasti, jotta leikkaustekniikkamme pysyvät kehityksen tasalla.

Nivelkirurgisia toimenpiteitä ovat mm erilaiset polven ristisideleikkaukset, nivelsideleikkaukset, kasvuhäiriöiden korjausleikkaukset, nivelten jäykistykset.

Kattavan päivystysjärjestelmämme takia hoidamme paljon akuutteja murtumapotilaita. Tapaturmapotilaiden hoidossa on hyvin tärkeää ensin huolehtia eläimen yleistilasta. Vasta kun eläin on saatettu päiväsairaalassamme ”narkoositurvalliseen” kuntoon suoritamme ortopediset leikkaukset. Usein eläimen kunto saadaan stabiloitua niin, että leikkaus on mahdollista jopa samana päivänä.

Kaikkien luu- ja nivelleikattujen eläinten kuntoutuksessa on etua fysioterapiasta. Fysioterapeuttimme käykin usein jo leikkauspäivänä tutustumassa tulevaan kuntoutuspotilaaseen ja arvioimassa lähtötilanteen.

Klinikallamme tehdään sekä tavanomaisia että vaativia pehmytosakirurgisia leikkauksia.

Vaativia leikkauksia ovat mm.

 • isojen tai hankalassa paikassa sijaitsevien kasvainten poistot, jotka vaativat plastiikkakirurgiaa / ihofläppejä / ihon siirtoja
 • isommat amputoinnit  (esim. raajan tai leuan poisto kasvaimen takia)
 • totaalinen ulkokorvan poisto ja keskikorvan avaus kroonisen, tukkivan korvatulehduksen tai kasvaimen hoitona (tecabo)
 • nieluhalvauksen korjaus  (tie-in)
 • lyhytkalloisen koiran hengenahdistusta korjaavat leikkaukset
 • virtsaputken siirtoleikkaukset kasvaimen takia tai täysin tukkeutuneen virtsaputken hoitona kissalla
 • rintaonteloleikkaukset
 • vaativat vatsaonteloleikkaukset esim. osittainen maksan poisto, prostatapaiseen hoito, isojen kasvainten poisto vatsaontelosta
 • perineaalityrän korjaus
 • anaalirauhasten poisto

Klinikallamme on myös vatsaontelon tähystysleikkaukset mahdollistava laparoskopiavälineistö sekä mahdollisuus jatkaa kasvainhoitoja tarvittaessa lääkkeellisesti leikkauksen jälkeen.

Kaikkien luu- ja nivelleikattujen eläinten kuntoutuksessa on etua fysioterapiasta. Fysioterapeuttimme käykin usein jo leikkauspäivänä tutustumassa tulevaan kuntoutuspotilaaseen ja arvioimassa lähtötilanteen.

Vatsaontelon tähystys tarkoittaa nukutuksessa tehtävää tähystystoimenpidettä, jossa vatsaontelo täytetään hiilidioksidilla ja pienten vatsanpeitteisiin tehtävien reikien kautta viedään metalliset, ontot 5-10 mm Ø putket (portit) vatsaonteloon. Porttien kautta pystytään optiikan ja kameran avulla tarkastelemaan vatsaonteloa sisältä sekä viemään erilaisia työvälineitä vatsaonteloon.

Tähystysleikkauksen etu avoleikkaukseen verrattuna on kameran antama tarkempi näkyvyys ja mahdollisuus käydä koko vatsaontelo läpi pienten reikien kautta, pienten haavojen aiheuttama pienempi leikkauskipu sekä nopeampi toipuminen.

Yleisin vatsaontelon tähystysleikkaus on narttukoiran laparoskooppinen sterilointi, jossa poistetaan munasarjat. Leikkaus voidaan suorittaa vatsan keskilinjaan, navan molemminpuolin tehtävistä 2 portista (karvoja ajellaan enemmän kylkiin päin, tehdään 2 pientä haavaa) tai pitkäturkkiselle näyttelykoiralle sopivammin 3 portista (karvojen ajelu on vain keskilinjasta, 3 pientä haavaa). Laparoskooppisen steriloinnin jälkeen kipulääkitys on yleensä tarpeen vain muutaman päivän ajan; liikunnan tulee olla rauhallista viikon ajan ja jo 2 viikon kuluttua voi palata normaaliin rasitukseen (agility tms).

Laparoskooppinen sterilointi on paras tehdä anestruksen aikana eli silloin kun koiralla ei ole juoksua tai valeraskautta päällä, aivan kuin normaali sterilointikin, koska tällöin kudokset ovat pienimmillään ja niissä on vähemmän verenkiertoa. Joskus laparoskooppinen leikkaus täytyy muuttaa avoleikkaukseksi, jos kohtu on epänormaalisti suurentunut tai koiralla on poikkeuksellisen suuri perna, joka alkaa vuotamaan porttien laiton yhteydessä. Selkeä märkäkohtu on aina turvallisinta poistaa avoleikkauksella.

Laparoskooppinen sterilointi on hyödyllisin isommalle koiralle koska kääpiökoiralla/kissalla avoleikkauksen haava munasarjojen poistossa on suunnilleen samankokoinen kuin useampi pieni porttihaava kun taas isolla koiralla haavojen koossa on valtava ero. Tämän takia laparoskooppisen steriloinnin suositusrajana on meillä 7 kilon koko.