Ruoansulatuskanavan sairaudet

Krooniset ruoansulatuskanavavaivat ovat sangen tavallisia koirilla ja kissoilla. Tyypillisiä oireita ovat jatkuva tai toistuva ripuli, oksentelu, vatsan kurina, huono ruokahalu ja laihtuminen. Joissain tapauksissa saattaa ilmetä myös lisääntynyttä ruokahalua tai jopa ulosteiden syömistä. Osa ripulipotilaista ei pysty pidättämään kunnolla, vaan niiden on päästävä tarpeilleen tiheästi tai muuten tulee ”vahinko”.

Kroonisten vatsavaivojen taustalla voi olla lukuisia syitä, joiden selvittely saattaa vaatia aikaa ja erilaisia tutkimuksia. Lähes kaikista potilaista tutkitaan verinäytteitä ja joissain tapauksissa myös ulostenäytteitä. Röntgen- ja ultraäänitutkimuksista on myös apua tietyissä tapauksissa.

Vatsalaukun ja suoliston tähystyksellä saadaan arvokasta tietoa ruoansulatuskanavan limakalvon terveydentilasta. Eläimille tähystys tehdään aina nukutuksessa. Tavallisimmin tehdään ylemmän ruoansulatuskanavan tähystys, jolloin taipuisa tähystin viedään suun ja ruokatorven kautta mahalaukkuun ja sieltä edelleen ohutsuolen alkuosaan. Tähystimen kärjessä on pieni videokamera, joka välittää tarkan kuvan tutkittavasta kohteesta eläinlääkärin monitoriin. Tähystyksen yhteydessä otetaan useita koepaloja sekä mahalaukun että suoliston limakalvolta tarkempia tutkimuksia varten. Tähystimen avulla on mahdollista poistaa myös vierasesineitä tarvittaessa.

Ruokavaliolla on usein merkittävä osuus ruoansulatuskanavan sairauksissa. Sen vuoksi potilaan ruokinta käydään huolella läpi ja pohditaan tarvetta muuttaa sitä. Erilaiset potilaat hyötyvät erilaisesta ruokavaliosta ja joskus täytyy kokeilla useampaakin vaihtoehtoa ennen kuin se sopivin löytyy. Mevetissä on tarjolla laaja valikoima erikoisruokavalioita, myös kroonisista vatsavaivoista kärsiville koirille ja kissoille.