Sydänsairaudet

Sydänsairaudet ovat yleisiä pieneläimillä. Yleisin ns. hankittu sydänsairaus koirilla on läppävika. Tällöin sydämestä on kuultavissa sivuääni. Sivuääni löydetään usein normaalissa, esim. rokotusten yhteydessä tehtävässä terveystarkastuksessa, oireettomalta koiralta. Sivuäänen löytyminen ei kuitenkaan tarkoita välttämättä, että koira tarvitsisi heti sydänlääkitystä. Voi kulua useita vuosia, ennen kuin lääkityksen aloittaminen on ajankohtaista.

Sydänlihassairauksia tavataan erityisesti kissoilla ja mm. isoilla koiraroduilla. Kissoilla tyypillinen sydänsairaus on hypertrofinen kardiomyopatia. Tämän taustalla voi olla systeeminen sairaus, kuten kilpirauhasen liikatoiminta, mutta tietyillä roduilla on todettu tämän sairauden olevan perinnöllinen. Dilatoiva kardiomyopatia on läppävian jälkeen yleisin  hankittu sydänsairaus koirilla. Dilatoiva kardiomyopatia voi on useimminten ns. idiopaattinen eli selkeää taustalla olevaa syytä ei sairauden puhkeamiselle löydy. Dilatoiva kardiomyopatia on sydänlihassairaus, jolle tyypillistä ovat sydänlihaksen toiminnanvajaus, sydämen laajentuminen ja tiheälyöntiset rytmihäiriöt. Tämän sairauden  oireet tyypillisesti puhkeavat keski-ikäisillä koirilla ja sairaus voi pysyä kauan oireettomana. Sairaudelle alttiita rotuja ovat mm.  dobermanni, bokseri, tanskandoggi, irlannin susikoira, amerikan ja englannin cockerspanieli.

Nuorilla koirilla voidaan todeta myös synnynnäisiä sydänvikoja, kuten kammioiden(VSD) tai eteisten(ASD) väliseinämä defekti, aortan(AS)- tai keuhkovaltimon(PS) ahtauma tai valtimoiden välinen yhteys(PDA). Tällöin nuorella koiralla on sivuääni kuultavissa jo pentuna.

Sydänsairauksia voidaan tutkia yleistarkastuksen lisäksi tarkemmin tekemällä mm. ultraääni-, röntgen- sekä EKG-tutkimuksia. Erityisesti iäkkäillä koirilla  sydämen auskultaatio eli kuuntelu on tärkeä osa vuosittaista terveystarkastusta.

Kun sydän ei sairauden vuoksi kykene ylläpitämään normaalia verenkiertoa, kehittyy ns. sydämen vajaatoimintaoireisto. Oireisto on samantapainen riippumatta siitä, mistä em. sairaudesta on kyse. Yleisimmät oireet ovat yskä(tavallisesti alkaa öisin), hengitysvaikeudet ja/tai hengästyminen,  laihtuminen, rasituksensietokyvyn alentuminen, vatsan turvotus ja nesteen kertyminen vatsa- tai rintaonteloon, limakalvojen vaaleus, sekä joskus pyörtyily.

Itse sairautta ei pystytä parantamaan, mutta eläimen elämänlaatua pyritään parantamaan lääkehoidon ja ruokavalion avulla, sekä rasitusta rajoittamalla.