Tähystystutkimukset

Ruokatorven, vatsalaukun ja suoliston tähystyksellä saadaan arvokasta tietoa ruuansulatuskanavan limakalvon terveydentilasta. Eläimille tähystys tehdään aina nukutuksessa. Tavallisimmin tehdään ylemmän ruuansulatuskanavan tähystys, jolloin taipuisa tähystin viedään suun ja ruokatorven kautta mahalaukkuun ja sieltä edelleen ohutsuolen alkuosaan. Myös perä – ja paksusuoli on mahdollista tähystää.Tähystimen kärjessä on pieni videokamera, joka välittää tarkan kuvan tutkittavasta kohteesta eläinlääkärin monitoriin. Tähystyksen yhteydessä otetaan useita koepaloja sekä mahalaukun että suoliston limakalvolta tarkempia tutkimuksia varten. Tähystimen avulla on mahdollista poistaa myös vierasesineitä tarvittaessa.

Ennen tähystystä potilaan tulee olla paastolla, jotta mahalaukku on tyhjä. Paksusuolen tähystystä varten myös suolen tulee olla tyhjä. Saat tarkemmat ohjeet tähystykseen valmistautumisesta henkilökunnaltamme ajanvarauksen yhteydessä.

Klinikallamme on laparoskopiavälineistö – kysy lisää mahdollisista toimenpiteistä, jollei asia selviä oheisesta tekstistä.

Vatsaontelon tähystys tarkoittaa nukutuksessa tehtävää tähystystoimenpidettä, jossa vatsaontelo täytetään hiilidioksidilla ja pienten vatsanpeitteisiin tehtävien reikien kautta viedään metalliset, ontot 5-10 mm Ø putket (portit) vatsaonteloon. Porttien kautta pystytään optiikan ja kameran avulla tarkastelemaan vatsaonteloa sisältä sekä viemään erilaisia työvälineitä vatsaonteloon.

Tähystämällä voidaan steriloida narttukoira tai poistaa uroskoiralta piilokivekset. Mahalaukku voidaan ennaltaehkäisevästi kiinnittää torsioon taipuvaiselta koiralta ja virtsakivet voidaan poistaa tähystysavusteisesti pienemmästä haavasta kuin avoleikkauksella. Kasvainepäilyissä pystytään tutkimaan vatsaontelon elimet ja ottamaan koepaloja eri elimistä.

Tähystysleikkauksen etu avoleikkaukseen verrattuna on kameran antama tarkempi näkyvyys ja mahdollisuus käydä koko vatsaontelo läpi pienten reikien kautta, pienten haavojen aiheuttama pienempi leikkauskipu sekä nopeampi toipuminen.

Yleisin vatsaontelon tähystysleikkaus on narttukoiran laparoskooppinen sterilointi, jossa poistetaan munasarjat. Leikkaus voidaan suorittaa vatsan keskilinjaan, navan molemminpuolin tehtävistä 2 portista (karvoja ajellaan enemmän kylkiin päin, tehdään 2 pientä haavaa) tai pitkäturkkiselle näyttelykoiralle sopivammin 3 portista (karvojen ajelu on vain keskilinjasta, 3 pientä haavaa). Laparoskooppisen steriloinnin jälkeen kipulääkitys on yleensä tarpeen vain muutaman päivän ajan; liikunnan tulee olla rauhallista viikon ajan ja jo 2 viikon kuluttua voi palata normaaliin rasitukseen (agility tms).

Laparoskooppinen sterilointi on paras tehdä anestruksen aikana eli silloin kun koiralla ei ole juoksua tai valeraskautta päällä, aivan kuin normaali sterilointikin, koska tällöin kudokset ovat pienimmillään ja niissä on vähemmän verenkiertoa. Joskus laparoskooppinen leikkaus täytyy muuttaa avoleikkaukseksi, jos kohtu on epänormaalisti suurentunut tai koiralla on poikkeuksellisen suuri perna, joka alkaa vuotamaan porttien laiton yhteydessä. Selkeä märkäkohtu on aina turvallisinta poistaa avoleikkauksella.

Laparoskooppinen sterilointi on hyödyllisin isommalle koiralle koska kääpiökoiralla/kissalla avoleikkauksen haava munasarjojen poistossa on suunnilleen samankokoinen kuin useampi pieni porttihaava kun taas isolla koiralla haavojen koossa on valtava ero. Tämän takia laparoskooppisen steriloinnin suositusrajana on meillä 7 kilon koko. Jos taas tarkoituksena on tarkastaa vatsaontelo läpi tai tehdä muita tähystystoimenpiteitä, hyödyttää laparoskopia myös pieniä kääpiökoiria ja kissoja.

Niveltähystyksessä nivel tarkastetaan sisältäpäin ohuen videotähystimen avulla. Näin pystytään arvioimaan nivelen rustopinnat, nivelkapselit ja sisäänpäin näkyvät nivelsiteet aiheuttaen kuitenkin vain minimaaliset vauriot ympäröiviin pehmytkudoksiin. Digitaalinen videotähystys mahdollistaa myös alueiden suurennoksen eli tarkemman arvioinnin, nivelen dynaamisen toiminnallisuuden arvioinnin sekä tähystyksen tallentamisen sekä kuvin että videoin. Niveltähystys on usein ratkaisevassa osassa nivelvaivan syyn ja laajuuden selvittelyssä.

Moni nivelen sisäinen vaiva voidaan korjata tähystysleikkauksella. Tähystysleikkauksessa ei jouduta tekemään suurta haavaa, ympäröiviin kudoksiin kohdistuva rasitus on minimaalista ja näin ollen toipuminen on useimmiten nopeampaa kuin avoleikkauksen jälkeen.

OD-kasvuhäiriön aiheuttamat ongelmat korjataan nykypäivänä lähes poikkeuksetta niveltähystyksellä ja ne työllistävätkin tähystävää ortopedia eniten.

Niveltähystys tehdään aina yleisanestesiassa.

Kaikkien luu- ja nivelleikattujen eläinten kuntoutuksessa on etua fysioterapiasta. Fysioterapeuttimme käykin usein jo leikkauspäivänä tutustumassa tulevaan kuntoutuspotilaaseen ja arvioimassa lähtötilanteen.

Virtsateiden tähystys (kystoskopia)

Virtsateiden tähystys vaatii nukutuksen, mutta on koiralle helppo toimenpide toipua. Koepalojen otosta voi aiheutua lyhytaikaista verivirtsaisuutta, mutta muuten koira on entisellään jo seuraavana päivänä.  Virtsateiden tähystyksessä tarkastetaan ensin nartun emätin, jonka jälkeen tähystin viedään virtsaputken kautta virtsarakkoon.  Nartulla käytetään yleensä jäykkää lyhyttä tähystintä, kun taas uroksen kapeampi ja pidempi virtsaputki edellyttää erittäin pitkän ja kapean sekä taipuisan tähystimen käyttöä.  Klinikallamme on mahdollista tehdä molempia tähystyksiä.

Tähystyksessä pystytään näkemään kasvaimet virtsaputkessa tai virtsarakossa sekä ottamaan koepalat oikean hoidon määrittämiseksi. Lisäksi voidaan todeta mahdolliset rakenneviat (esim. virtsan tiputtelua aiheuttava virtsajohdinten laskeutuminen väärään paikkaan), virtsakivet sekä tulehdukselliset muutokset.

Kissan virtsaputki on yleensä liian kapea tähystettäväksi.

Syitä kystoskopiaan:

  • virtsantiputtelun syyn selvittäminen
  • massat virtsarakossa, virtsaputkessa tai emättimessä
  • selittämätön verivirtsaisuus
  • selittämätön virtsantulon estyminen
  • krooninen selittämätön virtsatietulehdus


Nenäonteloiden tähystys (rhinoskopia)

Nenäonteloiden tähystys vaatii nukutuksen ja aiheuttaa yleensä jonkin verran sierainverenvuotoa toimenpiteen jälkeen.  Tähystys pyritään suorittamaan niin että potilas voi jäädä klinikalle seurantaan tutkimuksen jälkeen ja saa tarvittaessa tukihoitoa jos vuoto on voimakasta.  Tutkimuksen jälkeen on syytä pitää lemmikki levossa alueella, jossa mahdollinen verenvuoto ei haittaa ja välttää kiihtymistä parin päivän ajan. Kuonoa voi tarvittaessa hautoa kylmällä hyytymisen edistämiseksi.

Tähystyksessä tarkastetaan nenäontelot viemällä jäykkä tai taipuisa tähystin sierainten kautta sisään ja käymällä läpi eri kuorikkovälit. Nenänielu voidaan tarkastaa nielun kautta taipuisalla tähystimellä. Tähystämällä pystytään usein näkemään koko nenäontelo kirsusta nenänieluun asti kaikkein pienimpiä koiria ja kissoja lukuunottamatta. Tähystämällä voidaan todeta kasvaimia, vierasesineitä ja tulehduksellisia muutoksia sekä toisinaan myös nähdä nenäpunkkeja.  Uudismuutoksista voidaan ottaa koepaloja tai vierasesineet poistaa. Samalla voidaan tarvittaessa ottaa viljelyt tai solulevitteet alueelta.

Syitä rhinoskopiaan:

  • krooninen limainen tai räkäinen vuoto sieraimesta
  • krooninen verenvuoto sieraimesta
  • kroonisesti tukkoinen sierain
  • äkillisesti kuonoa voimakkaasti hankaava eläin