Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet

Tuki- ja liikuntaelinvaivoja voi aiheuttaa kaikki jalkapohjaan tarttuneesta purukumista lihasrevähtymään, kroonisesta nivelrikosta murtumiin ja luukasvaimiin.

Ontuva tai vaikeasti liikkuva eläin pitää aina tutkituttaa eläinlääkärillä ja sen kipua tulee hoitaa. Joskus kivun tunnistaminen voi olla hyvinkin vaikeaa. Tuki- ja liikuntaelinkivut eivät aina aiheuta selvää ontumista, vaan ne voivat ilmetä myös esimerkiksi haluttomuutena liikkua, “mököttämisenä”, kankeana liikkeenä, hyppäämisvaikeuksina ja haparointina maasta noustessa ja rappusten kulkemisessa. Etenkin vanhojen eläinten väsyneisyyttä, haluttomuutta tai laiskuutta ei aina osata yhdistää kivun oireeksi ja näin ollen kipu jää usein hoitamatta. Vain erittäin vakavissa kiputiloissa eläin kannattelee kipeää jalkaa kokonaan ilmassa, kieltäytyy täysin liikkumasta tai valittaa kipujaan äännellen.

Ortopedi tarkkailee mm eläimen asentoa, liikeratoja, askelten pituutta, pään kannattelua ym. Haastavissa tapauksissa käytämme joskus hidastettua videotallennetta paljastamaan liikkeessä olevat pienetkin puutteet.

Tärkeä osa ontumatutkimusta on raajojen tunnustelu ja nivelten taivuttelu. Joskus kipeä kohta voi olla turvonnut, kuumottava tai siinä voi ilmetä epänormaalia rutinaa tai liikaliikettä.

Ontuman syyn selvittely voi ajoittain vaatia hyvinkin pitkäjänteistä työtä. Kaiken perustana on huolellinen silmillä ja käsillä tehtävä raajojen ja liikkeiden arviointi, mutta sen lisäksi mm. röntgenkuvaukset, nivelnestenäytteiden tutkiminen, ultraäänitutkimukset, tietokonetomografiat, magneettikuvaukset, skintigrafiat, voimalevytutkimukset ja tähystykset ovat tutkimuksia  joita eläinlääkäri voi harkinnan mukaan suorittaa selvittäessään ontumisen syytä.

Hoitokeinoja on vähintään yhtä monia kuin ontumisen syitäkin. Uusia hoitokeinoja kehitetään ja tutkitaan jatkuvasti. Joidenkin vaivojen hoitoon riittää pelkkä lepo, kun taas toisinaan vain massiivinen kirurgia, jatkuva kipulääkitys ja fysioterapia antavat tyydyttävän tuloksen.  Nykypäivänä kantasoluhoitojakin käytetään erilaisten tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa. On muistettava että eläimet ovat yksilöitä siinä missä ihmisetkin. Eri hoidolla saatavat vasteet vaihtelevat yksilöstä ja tapauksesta riippuen.

Mevetin ortopedisellä tiimillä on vankka tuntemus koiraurheilun eri lajeista ja erityisosaamista myös liikuntaelinvaivaisen urheilukoiran hoidosta ja kilpailukykyiseksi kuntouttamisesta.